top of page

Waar ga ik naar toe ?

Ik wil naar Hongarije....                     

     

     "....Emigreren...Emigreren...Fantaseren....Ik wil zo graag. Morgen al, als het kan! Ik zie het al helemaal voor me: Een leuk huis in Hongarije, lekker rustig op ons eigen grote terras met een kopje koffie. De zon schijnt en ik voel me vrij. In de middag ga ik naar de markt om lekker groente en fruit te kopen. Dit is  het leven dat ik altijd heb gewild. De vogels zingen en mijn partner glimlacht en zegt: wat mooi hier, kijk, de ruimte, en wat was het een goed idee... Oh, maar ik spreek nog geen Hongaars en ken ik ook nog geen hongaarse mensen. Oh ja wel, ik weet een man die bij ons bedrijf 10 jaar geleden op de vrachtwagen reed. Hij was toch een vreemde man, hij praatte niet zo veel. Oh, misschien kon hij niet zo goed Nederlands. Ik wil misschien nog een paar weken nadenken of ik echt wil gaan of niet.... Maar het leven is toch veel goedkoper daar. Dan kan ik alles doen wat ik vroeger al wilde. We kunnen een hele grote tuin hebben. En mischien een plekje vinden naast het water, dichtbij de natuur. ik vind Budapest ook zo prachtig. Daar kan ik ook van alles doen. Maar als we in een dorp wonen? Hmm, ik weet het nog niet. Ik zal mijn vrienden dan wel missen denk ik....en de koffieochtend met Tineke. Hebben mensen in Hongarije dat ook, een koffieochtend met vrienden? Drinken ze daar lekkere koffie? Zo niet, dan ga ik niet! Of mischien wel, als we daar in de tuin ons eigen zwembad kunnen hebben. Daar droomt mijn man al jaren van! ...."

 

 

 

 

Elke jaar verhuizen duizenden Nederlanders naar het buitenland, meer en meer naar Hongarije.

Sommigen hebben er alleen een vakantiehuis, anderen willen er juist het hele jaar door verblijven.

Soms is de reden een goede baan, soms de liefde, het klimaat , de rust en de ruimte of heel iets anders.

 

Het is niet altijd een makkelijke beslissing om te verhuizen naar een ander land. Er zijn zo ontzettend veel dingen waar je rekening mee moet houden. Maar je kunt jezelf door een goede voorbereiding , over jezelf en over Hongarije, een enorme dienst bewijzen. Als je altijd klaar staat voor wat avontuur in het leven, dan is een emigratieprocess mischien spannend en leuk Maar als je stress niet zo goed kan handelen, is dit mischien een stuk moeilijker. Een goede voorbereiding kan dan essentieel zijn. Als je beter weet waar je naar toe gaat, is het eenvoudiger om een realistisch beeld te krijgen van je nieuwe leven en wat je kunt verwachten.

 

Een paar zaken waarvan het handig om over na te denken voor het nemen nemen van een beslissing:

 

 • Waarom wil ik eigelijk emigreren? Waarom wil ik naar Hongarije en niet naar een ander land?

 • Wat weet ik over dit land? Wat voor mensen zijn de Hongaren eigenlijk?

 •  Hebben ze een cultuur die vergelijkbaar is met de Nederlandse? (Eten ze ook veel aardappelen :)

 • Wat zijn de handige websites en plaatsen om de juiste informatie te achterhalen? 

 • Hoe staat het land er economisch voor? Wat zijn de prijzen, de politieke situatie?

 • Moet ik de taal leren of kan ik zonder? Wat voor een taal is het Hongaars?

 • Hoe werkt de gezondheidszorg? Hoe kan ik een huis veilig kopen? Hoe kan ik mijn spullen daar brengen?

 • Kan ik daar goed een eigen bedrijf beginnen? Hoe werkt de belastingdienst?

 • Welke plaatsen of delen van Hongarije zijn voor mijn dromen het meest geschikt?

 • Kan ik me wel aanpassen of wil ik alles op mijn Nederlandse manier doen? En hoe ga ik me eigenlijk thuis voelen in een ander land?

 • Zijn mijn wensen en ideeën realistisch?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page